Стойна Димитрова, известна като Преподобна Стойна е българска ясновидка и лечителка.

...
Стойна Димитрова, известна като Преподобна Стойна е българска ясновидка и лечителка.
Коментари Харесай

Историята на Преподобна Стойна: чудотворката, която лекувала

Стойна Димитрова, известна като Преподобна Стойна е българска ясновидка и лечителка. Тя е родена малко след Освобождението през 1883 година в село Хазнар (днешна Гърция).

В коледното издание на „ Темата на Нова “ бе обърнато огромно внимание на Преподобна Стойна, нейното житие и осъществените от нея чудеса.

Дарбата

Когато е на 6 години, я връхлита едра шарка: вследствие на това придобива ясновидски и лечителски способности. В нощта, когато имала най-висока температура, стаята й е огряна от светлина и тя вижда облика на Свети Георги. 

Едва на 6 години Преподобна Стойна научава даже датата на гибелта си и какво й следва. Тя към този момент знае, че я чака живот в работа на Бога и на хората.

„ Като умрем, сакам да ме скътате баш зад черквата отзаде. И като дойдат да ми желаят помощ, язе да я дам. “, заръчала Стойна. Тя умира на 22 декември 1933 година от пневмония, като отхвърля да приема медикаменти.

След Междусъюзническата война родното й село остава в рамките на Гърция, по тази причина дружно със фамилията си се мести в село Златолист, като живее в локалния храм „ Свети Георги “.

Феноменът Преподобна Стойна

Стойна от дребна е знаела, че заболяванията при индивида се появяват от неговите мисли и държание. Заради невероятната й заложба, я посещавали доста хора. Тя е била същински „ рентген “ и щом някой я посещавал, още от вратата тя виждала болежките му.

„ Когато някой отиде при нея, тя го оглежда, всичко й излиза наяве като на рентген и след това му споделя: „ Твоят дроб е надупчен, тъй като ти доста завиждаш “, споделя писателката Неда Антонова, която от години изследва житието на Преподобна Стойна.

Чудесата

Севда пък е жена, която от години се грижи за църквата в Златолист и знае доста за живота на Преподобна Стойна. Тя споделя, че Стойна е можела даже да левитира.  Веднъж, до момента в който левитирала, пристигнал един човек. Преподобна Стойна го усетила, обърнала се и му споделила: „ Това що си видел, на никой да не го думаш “. 

В храма „ Свети Георги “ Преподобна Стойна е направила редица чудодейни изцеления. В пода на храма има една каменна плоча, изобразяваща два орела. Веднъж при Стойна докарали дете в кома. Стойна положила детето полумъртво на плочата и почнала да левитира.

Писателката Неда Антонова предава думите на лечителката: „ Тогава аз се подвигнах и потеглих от икона на икона да ги апелирам. Не за друго, не да се наместват, а да разчистват пътя, с цел да може майчината тъга и майчиния стон да стигне до горе, с цел да бъде чут “. 

След 4 часа детето се размърдало и споделило, че му е студено.

И до през днешния ден, близо век след гибелта й, в Златолист се стичат хиляди поклонници, които търсят помощта й.

Севда споделя за майка, която пристигнала да се помоли в храма и на гроба на Преподобна Стойна за детето си, което не можело да върви. След три дни детето й проходило.

Eлеонора, друга мирянка, пък отишла да се помоли в църквата на Стойна с вярата да й се роди второ дете. Разказва, че до момента в който била сама в стаята, където живяла чудотворката, усетила наличие зад себе си, а лампата взела да примигва. В последна сметка след 8 години очакване чудото било факт – тя се сдобила с втора рожба. Елеонора назовава тези деца „ Децата на Преподобна Стойна “.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР